Soppkök i Malmö

Soppkök Malmö

Soppkök Malmö

Våren 2016 bestämde sig en grupp om fem kursdeltagare från Malmö folkhögskola för att betrakta köket, och i synnerhet soppköket, som en del av vårt moderna kulturarv.

Vid tre olika tillfällen – den sista söndagen i januari, februari och mars – har kursdeltagarna begett sig till Brändan i Folkets park i Malmö där Soppkök Malmö har sin bespisning och mötesplats. Kursdeltagarna har samtalat både med personer som arbetar ideellt och personer som besöker soppköket för att äta soppa och sitta ner och prata lite med andra besökare över en kopp kaffe.

I denna första presentation låter vi emellertid bilderna tala för sig själva. Vi har helt enkelt försökt fånga livet som det tar sig uttryck på olika sätt när Soppkök Malmö en gång i månaden slår upp portarna. Bilderna visar oss soppköksbesökare samt personer och föreningar som arbetar ideellt på olika sätt för ett mer inkluderande och solidariskt samhälle. Ett fint exempel på en förening som varit på plats när vi dokumenterat är Hjälpstickan som stickar tröjor, vantar och halsdukar för behövande.

I detta specifika projekt har Malmö folkhögskola samarbetat med Charlotte Åkerman och Christian Penalva från Kulturen och med Karin Salomonsson, docent vid Avdelningen för etnologi vid Lunds universitet. Stort tack till Er alla för goda samtal och handledning!

Kursdeltagarna som utgör arbetsgruppen i detta dokumentationsprojekt är: Viktor Andersson, Veronica Angerborn, Sofia Jernhed, Viktor Mariedahl och Elin Mattson.

Kursansvarig: Christian Koponen Wikström, Lärare på Malmö folkhögskola